De moderne houtgestookte cv-ketels zijn zo gebouwd dat een groot gedeelte van de opgewekte energie wordt gebruikt om het water van het verwarmingssysteem te verwarmen. Zo ontvangt u hetzelfde comfort in uw huis voor veel minder geld.

De nieuwe generatie houtgestookte Cv-ketels werken niet met een open vuur. Het hout wordt namelijk niet verbrand maar vergast. Dit houdt kort gezegd in dat het hout in de kachel op een zeer hoge temperatuur wordt gebracht. Door deze hoge temperatuur komen er vanuit het hout gassen vrij. Deze worden vervolgens in een aparte kamer verbrand en de hitte die hierbij vrij komt wordt gebruikt. Het enige wat veranderd is is dat de kachel zo nu en dan gevuld moet worden met vers hout. Maar dit hoeft geen arbeidsintensieve bezigheid te zijn. Als de kachel vol is kan hier zeker 12 uur van gestookt worden.

Houtgestookt is niet alleen net zo comfortabel en goedkoper als een gewone ketel op aardgas, maar het is ook vooral veel milieuvriendelijker dan stoken op aardgas. Bij de vergassing van hout komt namelijk net zoveel C02 vrij als een boom opneemt tijdens de groei. Het is dus een heel natuurlijke manier van stoken doordat er geen extra C02 vrij komt bij het stoken. Dit gebeurt wel bij de verbranding van benzine of aardgas.

Een houtgestookte cv-ketel werkt als volgt:

Er worden de volgende dingen geplaatst n.l. een kachel en een buffervat. Bij warmtepompen en houtgestookte cv-ketels maken we altijd gebruik van een buffervat omdat dit de ketel efficiënter laat draaien. De kachel verhit het verwarmingswater en dit wordt opgeslagen in het buffervat. Vanuit het buffervat kan het dan weer gebruikt worden voor vloerverwarming of andere warmwater voorzieningen.